Mentale variatie - Het nieuwe normaal

Gepubliceerd op 17 januari 2023 om 11:32

Leestijd - 1,7 min.

‘Normaal’. Wanneer ben je dat?

Gisteren zag ik een documentaire van Hanna Verboom. Zij heeft lang alleen geworsteld met haar bi-polaire ‘stoornis’ en een weg gevonden in het leven en praat daar nu open over en neemt haar broer in deze docu mee om hem uit zijn isolement te halen en zichzelf hem nog beter te kunnen begrijpen.

mentale variatie en mindset gabor mate

Zo laat deze docu zien hoe je alles in jezelf en de ander zou kunnen omarmen. Hiernaast delen een aantal ervaringsdeskundigen hoe zij zelf hebben leren omgaan met hun eigen ‘stoornis’ en nieuwe mensen, perspectieven op te halen.

Gabor Maté, schrijft o.a. in zijn boek - de Mythe van normaal - dat alles wat er ‘abnormaal’ aan ons is, is begonnen als overlevingsmechanisme in onze jeugd. Zij hebben ons dus ook beschermd en het zijn meestal een eigenschappen die wij tot uniek talent hebben ontwikkeld. Of het nu een antenne is om te kunnen oppikken hoe het in je omgeving met anderen gaat of iets heel anders.

mentale kracht, mentale variate en connectie afbeelding olifant draagt baby

Maar er komen momenten in je bestaan dat je overlevingsmechanismen je kunnen belemmeren. Teveel beschikbaar zijn voor anderen, te weinig ‘nee’ zeggen. Niet kunnen voelen hoe het met jezelf gaat. Continu van je afbijten en verbaal agressief zijn i.p.v. op tijd assertief, etc.

Zelfbewustzijn en verbinding en herkenning in anderen is key!

 

Het is zo belangrijk je eigen persoonlijke gebruikshandleiding te leren kennen om een weerbaar bestaan kunnen leven.

En daarvoor is het dan weer belangrijk dat je mensen ontmoet die je deze binnenwereld laten ontdekken. Zodat je dit niet alleen hoeft te doen. Het liefst ook in groepen mensen zodat het ook normaal wordt herkenning te vinden in de verhalen van anderen. Dit maakt dat je je er minder alleen in voelt staan. Want mensen isoleren zich doorgaans en trekken zich terug met al hun gedachten in de overtuiging dat ze mislukt zijn in het zich aanpassen in de norm van normaal van hun omgeving. Een ontzettend eenzaam gevoel en dat helpt natuurlijk niet als je je al niet heel fijn voelt met alles wat in je leeft!

Het nieuwe normaal moeten zijn te kunnen en durven spreken over je binnenwereld met anderen.

Zo! Ik ga het ook ‘gewoon uit de schaduw halen’: Mijn normaal is bakken met energie en bij tijden en ook met vlagen en periodes een ernstig gebrek hieraan. Ik heb inmiddels mijn eigen draai en balans hierin gevonden. Mede door mijzelf ten diepste te hebben leren kennen en accepteren. Ik mag alles zijn. Ik heb geen schaamte meer. Ik merk dat ik me beter en op een meer pure manier verbinden kan.

 

Kun jij Zijn met dat wat er is? Kun jij je verbinden ondanks alles wat er is?

Je hoeft het niet alleen te doen!

buiging voor olifant, buiging voor de ander, de ziel, connectie en respect. Mentale veerkracht
intuitieve kunst, liefde is dat je wilt dat de ander kan worden wie hij werkelijik is

Voor ouders, voor leidinggevenden en collega’s heb ik eigenlijk maar 1 advies, of laat ik het meer een oproep en ‘call to action’ noemen:

Wanneer wij onze mind maar een beetje meer openen naar de ander en proberen een andere bril of lens naar de ander op te zetten zou dit al maken dat er meer connectie kan ontstaan. Dan kun je een dialoog aangaan in plaats van een discussie. Het is mijn overtuiging dat kunnen verbinden onze ware levenskunst is. Dus voel je eigen intentie voordat je in gesprek gaat, luister, neem de tijd en open jezelf om deze wezenlijke connectie te kunnen laten ontstaan.

Het is zoals Dirk de Wachter - psychiater, hoogleraar en schrijver - zegt; ‘In de verbinding worden we menselijk.’

Je kunt wat jij als jouw norm van ‘normaal’ hanteert niet op een ander plakken. Guido Wijers sprak het zo briljant in zijn oudejaarsconference ‘Maak van jouw verwachting niet mijn verplichting.’

Waar vind jij het nog lastig te luisteren of te delen? Geen mens of systeem kan zichzelf begrijpen of gedijen zonder te kijken naar de eigen schaduwkanten.

Worstel je hiermee of wil je ‘gewoon’ eens van gedachten wisselen? Je bent welkom en het is dus heel normaal!

PS: de documentaire van Hanna Verboom is te zien op Cinetree en heet: ‘Uit de schaduw’.

Met warme groet, Selma

Ik ben Selma van der Heiden. Via www.krachtigvoorwaarts.com kun je bij mij terecht voor coaching, opstellingen en workshops intuïtief schilderen.

Ik breng energie in organisaties en mijn benadering zet iedereen ‘aan’ in de transformatie zodat beweging en perspectief ontstaat en het effect van de transformatie geaccepteerd wordt. Wil je hier meer over weten, kennismaken of even sparren?

📬 stuur gerust een berichtje naar selma@krachtigvoorwaarts.com

📞 bel of stuur een appje naar 06 – 52 321 455

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.